Meer is niet altijd beter
Gaat dit ook op voor de liefde? Zeker wel! Het is zelfs zó, dat meer zoekcriteria, meer voorwaarden die gesteld worden, leiden tot een slechter eindresultaat. Hoe werkt dit? Yang en Chiou (2010) onderzochten online dating gedrag en concludeerden dat een keuzestrategie die uitgaat van ‘zoveel mogelijk van alles’ uiteindelijk leidt tot slechtere keuzes. Dit wordt veroorzaakt door de overdaad aan informatie waardoor het moeilijk wordt om te bepalen wat echt relevant is.
Het doet denken aan wat Mumbai’s top matchmaker Sima Taparia zegt in de Netflix serie ‘Indian Matchmaking’. “You must know what is important in a partner in a relationship. As for your criteria, I will be able to get you 60 to 80 percent top.”
Bestaat er dan niet zoiets als de perfecte man of vrouw?
Het hangt ervan af wat onder perfect wordt verstaan. Als dat is ‘alle vinkjes aantikken’, wordt het best lastig iemand in het echte leven te ontmoeten die daaraan voldoet. Het is de kunst om in een ander de perfectie te zien en te ervaren door het romantische en het realistische te verenigen. Door de positieve punten waar te nemen in plaats van wat er niet is.
Diegene die dat lukt, zal de geliefde omarmen met “Jij bent perfect voor mij”. Hiermee hangt nóg iets samen dat zeker in een zoekproces van groot belang is, namelijk: Zelfkennis.
Eros is always combined with disappointment.
Anyone who really loves, must risk disappointment.
The wisdom of love comes in accepting the disappointment without bitterness.
Marie-Louise von Franz